Deficitul de zinc: manifestări si metode de prevenție

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) raportează că prevalența globală a deficitului de zinc depășește 31%. Vom analiza ce factori duc la deficitul de zinc în organismul a peste 1/3 din populația planetei;  care sunt simptomele femeilor și ale bărbaților, ca urmare a deficitului cronic de zinc din alimentație și, de asemenea, vom vorbi despre măsurile care pot fi luate pentru a preveni această problemă gravă.

Deficitul de zinc la nivel mondial

Lipsa zincului în corpul uman  este estimată ca fiind al 5-lea, ca și importanță, factor de risc în dezvoltarea bolilor grave. Datorită lipsei acestui element, în țările subdezvoltate de pe glob se înregistrează o rată ridicată a mortalității cauzate de diareea infantilă, malarie și pneumonie.
Este o problemă globală atât de gravă, încât anual se înregistrează 176.000 de decese cauzate de diaree, 406.000 cauzarte de pneumonie   si 207.000 decese cauzate de malarie – toate aceste boli fiind  asociate cu deficitul de zinc  organism. 

Pentru a supraviețui, toți oamenii, de la copii la vârstnici, au nevoie de un consum regulat de zinc. Fiind implicat în peste 300 de procese enzimatice in organism, zincul mai este supranumit  și ”microelement de bază”. Inclusiv pentru plante și animale, zincul este vital! El este prezent în fiecare celulă, organ, os, țesut și lichid din corpul nostru și este un element extrem de important în menținerea sănătății prostatei și a calității fluidului seminal.

Dozarea optimă a zincului

Linus Pauling Institute estimează că aproape 2 miliarde de persoane suferă de o lipsă moderată de zinc în organism, fapt care ne poate afecta în timp aproape fiecare aspect al sănătății. Iată un tabel cu doze zilnice recomandate de zinc pentru persoanele de diferite grupe de vârstă și sexe:

Vârsta  Sex masculin  Sex feminin  Sarcină Lactație
0-6 luni  2 mg* 2 mg*
7-12 luni  3 mg 3 mg
1-3 ani  3 mg 3 mg
4-8 ani  5 mg 5 mg
9-13 ani  8 mg 8 mg
14-18 ani  11 mg 9 mg 12 mg 13 mg
19+ ani 11 mg 8 mg 11 mg 12 mg

* Necesarul zilnic pentru o persoană sănătoasă.

Este important de reținut că, deoarece fătul în dezvoltare și sugarul au nevoie și ei de zinc, femeile însărcinate și mamele care alăptează sunt sfătuite să crească în mod conștient aportul de zinc în alimentație, astfel încât aceștia să nu experimenteze urmările carenței sale pe starea lor de sănătate.

Cum eliminăm lipsa de zinc (click)

Dacă ați constatat un deficit de zinc în corp, trebuie să luați în considerare alte doze, decât cele afișate în tabelul de mai sus. În cazul unai lipse evidente de zinc, medicii recomandă administrarea zilnică de 30 mg , timp de 90 de zile. De asemenea, pe durata întregului curs de administrare a zincului, trebuie să luați zilnic supliment de cupru , deoarece consumul unor doze mari de zinc pentru o perioadă lungă de timp poate duce la epuizarea rezervelor de cupru din organism.

Simptomele lipsei de zinc în organism

Din păcate, milioane de oameni din întreaga lume se confruntă cu deficiența de zinc, fără să știe sau măcar să bănuiască de problema pe care o au. Din fericire, dacă vă numărați printre persoanele care au grijă de sănătatea lor, puteți sesiza rapid semnele unei deficiențe de zinc în corpul vostru. Iată 5 din cele mai frecvente simptome ale deficienței de zinc pe care trebuie să le cunoașteți:

1. Deteriorarea funcțiilor neurologice

Zincul este absolut esențial pentru creșterea și performanța neuropsihologică. Un nivel scăzut de zinc este asociat cu probleme de  atenție și o înrăutățire a funcțiilor motorii la  copiii mici, probleme care persistă chiar și odată cu maturizarea acestuia. Intr-un studiu efectuat de cercetătorii chinezi și publicat in American Journal of Clinical Nutrition, s-a constatat că până  și suplimentele, care asigură doar 50% din doza zilnică recomandată de acest oligoelement, îmbunătățesc atenția. Studiul a mai arătat, că zincul este cel mai bine absorbit în combinație cu alți nutrienți ,conținuți în alimentația integrală, neprocesată.

2. Imunitate slabă

Zincul este, de asemenea, absolut necesar pentru  menținerea funcției imune a organismului. În special, este de o importanță vitală pentru:
Creșterea celulelor T și diferențierea în celulele albe din sânge, care ne sunt necesare în prevenția bolilor.
Apoptoză(moartea celulară programată) , folosită de corp pentru suprimarea bacteriilor periculoase, a virușilor și pentru  distrugerea celulelor canceroase.
Transcrierea genelor -transferul de informații genetice în procesul sintezei ADN-ului şi în copierea acestuia în ARN.
• Funcțiile de protecție ale membranelor celulare.


Zincul mai este o componentă-cheie pentru o varietate de receptori hormonali și proteici, care contribuie la un echilibru sănătos între dispoziție și funcțiile imune. De asemenea, acesta ajuta la productia de adrenalina, care combate efectele negative ale stresului. Adrenalina se transforma in energie, si astfel  ajuta  la imbunatatirea activitatii sexuale

3. Diaree infectioasă

Ca urmare a scăderii imunității, cauzată de o deficiență de zinc, poate apărea diareea de origine infecțioasă, care reprezintă o problemă serioasă și destul de periculoasă. Această patologie afectează în fiecare an aproximativ 2 milioane de copii, care trăiesc în țările în curs de dezvoltare. Acești copii devin mai sensibili la Escherichia coli și alte infecții bacteriene. S-a constatat că suplimentele cu zinc elimină efectiv deficiența acestuia  numai atunci când s-au administrat copiilor mai mari de 6 luni. Este obligatoriu ca înainte de a da copilului dumneavoastră suplimente cu zinc, să consultați medicul pediatru!

4. Alergiile: la produse sau la mediu

Stressul cronic duce la oboseala glandelor suprarenale și poate declanșa o deficienta de magneziu, calciu și zinc, care va  contribui la creșterea nivelului de histamina. Zincul este factorul cheie în oprirea stocării histaminei în organism. Și datorită faptului că joacă un rol atât de însemnat în depozitarea histaminei, deficiența de zinc permite eliberarea histaminei în cantități mari în fluidele tisulare din jur.Consecințe:
• histamina în exces în corpul dumneavoastră va contribui la declanșarea celor mai frecvente simptome asociate cu alergiile(rinită, strănut, urticarie, etc.).
• Un nivel ridicat de histamină va crește sensibilitatea la toți  alergenii din mediu

5. Subțierea firui de par și alopecia

Combinația dintre oboseala suprarenală și hipotiroidism exacerbează deficitul de zinc, care poate duce, de asemenea, la subțierea părului și la caderea lui masiva. Potrivit cercetătorilor indieni, hormonii tiroidieni sunt necesari pentru asimilarea zincului. Ulterior, alopecia cauzată de hipotiroidism, nu se poate elimina cu tiroxina, dacă nu o combinați cu aportul de suplimente de zinc.

Care sunt alimentele bogate in zinc?

1. Semintele de dovleac
La 100 de grame de seminte de dovleac avem 10.3mg de zinc, adica 69% din necesarul zilnic.
2. Semintele de susan
100 de grame de seminte de susan ne aduc 10.2mg zinc, adica 68% din necesarul zilnic.
3. Stridiile gatite
La o portie de 100 de grame de scoici gatite avem 78.6 mg zinc, adica 524% din valoarea zilnica.
4. Carnea de vita si miel
In 100 de grame de carne de vita sau miel avem 12.3mg zinc, adica 82% din necesarul zilnic.
5. Nucile caju
Nucile caju ne ofera la 100 de grame 5.7mg de zinc, adica 37% din necesarul zilnic.
6. Ciocolata neagra
La 100 de grame de ciocolata neagra avem 10.2 mg de zinc, adica 22% din necesarul zilnic.
7. Fructele de mare
100 de grame de fructe de mare ne ofera intre 3 si 4 grame de zinc.
Suplimente  cu Zinc cele mai eficiente sunt obtinute din materie ecologic pura, avand un grad maxim de asimilare . Recomandăm ”Zinc organic cu cupru, echinaceea și acerola” , Sănătate Siberiană

Lasă un răspuns