Cum combatem efectele nocive ale expunerii la radiații

Nimeni nu este protejat de radiații în lumea nebună în care trăim. Oricare dintre noi poate ajunge la un moment dat într-o zonă de expunere ridicată la radiații ionizante, iar unii dintre noi chiar trăim, de ani de zile fără să știm, în locuri cu un fond radioactiv peste valori normale. Ce e de făcut dacă, de exemplu, folosind un dozimetru, aflăm că în casa noastră sau în apropierea ei există elemente radioactive sau este un fond crescut de radiație? Cum putem elimina radiația acumulată deja în corp și în ce măsură este posibil să ne protejăm pe viitor de expunereala radiații?

Sursele de radiații din jurul nostru

 • dezastre provocate de om, centrale nucleare, teste nucleare
 • produse alimentare si bauturi contaminate
 • radiații terestre naturale, emisii de radionuclizi
 • radiațile cosmice (solare)
 • investigațiile medicale specifice
 • inhalarea de radon radioactiv

Oricât de ciudat ar părea pentru cineva neavizat, cercetările arată că proporția cea mai ridicată de radiații (cu excepția accidentelor nucleare grave, cum a fost celrecent din Rusia), în mod obișnuit, zilnic, o primim din inhalarea gazului radioactiv radon, în proprile locuințe sau la locul de muncă. Acest factor acționează pe ascuns, fiind imperceptibil dar, din acest motiv, nu mai puțin periculos.

sursa:tartanhomes.com

Radonul este un gaz radioactiv natural, conținut de scoarța terestră (provenit din uraniu, care se transformă în radiu, apoi în radon) Acesta intră în locuințele noastre prin fisuri, canalizare. El provine din subsol sau din materiale de construcții, de la sobele cu gaz, din apa, scoasă din fântânile arteziene, din casa liftului, care absoarbe radonul din spațiile de la subsol. Unul dintre cei doi izotopi ai radonului emite particule radioactive. Acestea intră în organism în timpul respirației sau prin apa băută și ne iradiază din interior. Studiile arată că 1% din populația Europei are o formă de cancer generată de radon. Sunt cazuri în care persoane care nu au fumat au cancer pulmonar. Cauza este radonul.

Dacă locuiți în afara orașului, într-o vilă, la construcția căreia ați folosit materiale din zone cu concentrații ridicate de emisii nocive(vezi nota) și folosiți apă din fântâna arteziană, adică riscul de contaminare este unul crescut, este utilă achiziționarea unui aparat pentru detectarea nivelului de radiații. Măsurătorile se fac de obicei în baie. Deschideți robinetul de apă fierbinte, lăsând-o să curgă și porniți detectorul. De regulă, deja peste 5 minute concentrația de radon în camera de baie depășește nivelul admisibil.

Notă: În România sunt 16 judeţe unde nivelul concentraţiei de radon poate produce probleme în locuinţe. În plus, materialele de construcţie cumpărate din aceste zone pot fi intens contaminate. Cele 16 judeţe sunt: Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sibiu, Sălaj, Satu Mare şi Timiş

Care sunt efectele expunerii îndelungate la radiații ?

Există multiple efecte nocive ca urmare a expunerii excesive la radiații, dar din nefericire, multe dintre ele rămân insesizabile o perioadă îndelungată de timp. Expunerea la un nivel radioactiv scăzut o lungă perioadă de timp poate duce la un dezechilibru al sistemului digestiv, o modificare a formulei sângelui și chiar la distrugerea celulelor în organele- cheie și țesuturile corpului. Simptomele comune sunt oboseala, durerile de cap, greață, sensibilitatea la atingerea scalpului, decolorarea pielii si uscarea scalpului, mâncărimi ale pielii. Tot expunerea la un nivel mic , dar pe o perioadă lungă de timp de radiații poate provoca leziuni ale creierului, probleme de memorie, modificări ale dispoziției, scăderea auzului, scăderea capacității psihomotoare, sau nevoia de mai mult timp pentru a procesa o informație.

Sistemul nostru cardiovascular este, de asemenea, expus la radiații. Chiar si niveluri foarte scazute de radiatii reduc nivelul de limfocite din sânge. Atunci când nivelul de limfocite scade, suntem mult mai predispuși la infecții iar acest fenomen este cunoscut sub numele de iradiere ușoară. Simptomele pot fi asemănătoare unei gripe și pot provoca pe vitor declanșarea unei forme de leucemie sau limfom.

Cum scăpăm de particulele nocive deja acumulate de corpul nostru?

Iată câteva soluții simple împotriva efectelor iradierii, verificate și validate prin cercetări și experimente științifice:

 1. Suplimentarea alimentației cu iod organic.Radiațiile afectează în mod direct glanda tiroidă, blocând capacitatea sa de a produce iod, care este un element indispensabil în compoziția unui ADN sănătos și integru. De asemenea, iodul este indispensabil pentru menținerea functiei imunitare, metabolice, a echilibrului endocrin, precum și a sănătății sistemului cardiovascular. Adaosul de iod organic blochează absorbția de către organism a iodului radioactiv. Mai mult de atât, acesta elimină toxinele radioactive acumulate la nivelul glandei tiroide la persoanele care au fort expuse timp îndelungat radiațiilor.

Din surse naturale cu conținut de iod organic asimilabil putem enumera sarea de Himalaya, algele marine, în special Laminaria și Clorella, cartofii copți, iaurtul slab, fasolea. Din suplimente de proveniență naturală, se poate folosi suplimentul de Iod cu Seleniu Elemvitals de la Siberian Health (concentrat bioactiv din alge marine).Acesta este un adevărat magnet neutralizator nu doar pentru iodul radioactiv, ci și pentru metalele grele, stocate de-a lungul timpului în țesuturi.

2. Orotatul de potasiu. Pe lângă radonul, stronțiul sau iodul radioactiv, organismul poate fi, de asemenea, expus la izotopii radioactivi de Cesiu, cunoscuți sub numele de Cesiu-137. Orotatul de potasiu poate bloca acumularea de cesiu-137 în organism. Se găsește în farmacii, însă e bine să-l luați doar cu consultarea prealabilă a medicului sau să citiți cu atenție prospectul, deoarece are și contraindicații!

3. Calciul și magneziul organice. Fiecare dintre aceste minerale indispensabile organismului nostru pot dezactiva o formă de deșeuri nucleare ce se acumulează în oase și măduvă, cunoscută sub numele de Stronțiu-90. Dr. Linus Pauling (premiul Nobel pentru chimie) recomanda în special suplimentele cu calciu organic, deoarece acesta poate diminua absorbția de Stronțiu 90 cu 89%. Putem folosi în acest scop suplimentul bioactiv cu Ca organic de aici , sau o rețetă hand-made, cu coji de ouă de la găini crescute la țară, bine spălate, uscate, date la râșniță și amestecate cu puțină miere. Se administrează câte o linguriță de 2-3 ori pe zi.

4. Zeolitul. Un recunoscut remediu pentru decontaminare radioactivă . Zeolitul este un mineral, un aluminosilicat format cu milioane de ani in urma, din interactiunea dintre lava fierbinte emisa de catre vulcani si apa de mare. Intr-un studiu de medicina experimentala, facut la un institut de cercetari din Cehia, in 1995, animalele de experienta, intoxicate in prealabil cu cesiu radioactiv, au fost impartite in doua loturi: cele din primul lot au fost tratate cu zeolit, in timp ce animalele din lotul martor au fost hranite normal. La masuratorile facute la o saptamana, la doua saptamani si la sase saptamani dupa inceperea experimentului, s-a remarcat ca la animalele din lotul tratat cu zeolit eliminarea cesiului radioactiv a fost de doua ori mai rapida decat la lotul martor .Îl găsim în farmaciile naturiste.

5 Propolisul (substanță rășinoasă aromată colectată de albine din mugurii și axilele frunzelor anumitor copaci). Reduce semnificativ efectele negative ale expunerii la radiații, în special, la radiatii cu raze gamma , cu radon, radiu si cobalt-60. Studii, facute in ultimii ani in Japonia, China, Spania, Italia și Brazilia, au aratat ca sub actiunea propolisului, mamiferele devin mult mai rezistente la actiunea radiatiilor nocive. De pilda, un studiu realizat in anul 2004 in China a demonstrat ca atat animalele de experienta tratate cu propolis inaintea iradierii, cat si cele tratate dupa iradiere au maduva spinarii mai putin afectata de radiatii, fata de cele care nu au fost tratate cu aceste remedii. Sursă: Plafar sau apicultori cu experiență.

Mod de administrare: tinctura de propolis gata preparata, din magazinele naturiste, nu se ia diluata in apa, ci cu miere, deoarece anumite substante din compozitia propolisului se intaresc in contact cu apa, devenind insolubile si ca atare trec prin organism fara efect. De asemenea, nu se ia tinctura de propolis simpla, deoarece in contact cu saliva se va produce acelasi efect ca in cazul diluarii in apa. Se face un amestec din 2 lingurite de tinctura de propolis si 2 linguri de miere, care se amesteca pana la completa omogenizare. Intreaga cantitate se consuma, in reprize, pe parcursul unei zile. O cura cu tinctura de propolis dureaza 3 saptamani, dupa care se tine o saptamana de pauza, iar apoi administrarea se poate relua

6. Cărbunele medicinal. Aceasta este o alta substanta activă, cunoscută pentru proprietățile sale absorbante. Studiile arată: cărbunele activat are o capacitate unică de a neutraliza radiațiile și că 10 grame de cărbune activat pot neutraliza pana la 7 grame de material radioactiv.

7. Papaina. Papaina este o hidrolaze cisteină, enzimă extrasă din fructul de papaya, cunoscută pentru capacitatea sa de a reduce efectele nocive ale substanțelor toxice. Intr-un studiu de laborator pe șobolani, sa concluzionat că jumătate dintre șobolanii hrăniți cu papaină au supraviețuit expunerii la doze letale de radiații, în timp ce din lotul care nu a consumat papaină, nu a supraviețuit nici unul.

8. Și nu în ultimul rând, medicii recomandă folosirea entero-sorbenților , care ajută absorbirea și eliminarea din tractul intestinal compușilor raduoactivi, a deșeurilor metabolice dar și a metalelor grele, colectate din sângele, limfa și țesuturile noastre. Printre cele de ultimă generație sunt Sursele Purității și Renessanse.

Notă: Mulți dintre izotopii radioactivi ajung în corpiul nostru împreună cu produsele de calitate îndoielnică sau cu apa. Mare atenție la proveniența alimentelor pe care le consumăm! Dacă există suspiciuni asupra calității alimentelor, le putem testa nivelul de radioctivitate aici: https://www.sgsgroup.ro/ro-ro/sustainability/facilities-and-production/product-and-packaging/food-radioactivity-testing

Dacă sunteți într-o perioadă de investigații medicale, care presupun frecvente expuneri la radiații, puteți lua câteva măsuri simple de profilaxie împotriva acumulării în exces a substanțelor radioactive în corp:

 • După investigație, consumați un pahar de suc de struguri negri cu pulpă, sau ca alternativă un pahar de vin roșu, dacă vă permite starea de sănătate.
 • Laptele proaspăt de țară este de asemenea un remediu blând de detoxifiere.
 • Ouă de prepeliță, consumate crude sau gătite.
 • Prunele și caisele uscate, drojdia, uleiul presat la rece, sfeclă roșie sau perele au , de asemenea, efect profilactic în expunerea la radiații.

Cum eliminăm și prevenim contaminarea radioactivă a locuințelor noastre și a zonelor de habitat?


Măsuri eficiente, ce readuc la valori normale emisiile de radon din locuință.

♦ Etansarea fisurilor din podele și ziduri, şi verificarea periodică a acestora.
♦ Mărirea niveului de ventilare prin depresurizare prin conducte și ventilatoare.
♦ Inlaturarea dalelor de granit sau evitarea granitului în casă dacă acesta provine din zone cu depozite de uraniu.
♦ Modul în care este proiectată casa, suprafaţa de contact cu solul, prezenţa fisurilor în pereţi sau podea afectează concentraţia de radon din interior.
Aerisirea frecventă a camerelor are un impact puternic în reducerea concentraţiei de radon în interior.
♦ Fundaţia alveolară şi o placă de bază pe fundaţie, din beton de cel puţin 20 de centimetri reduc capacitatea de trecere a radonului din pământ în casă, şi este una din cele mai bune şi mai simple metode care reduc nivelul de radon din aerul din casă.

Cum pot cetăţenii să afle dacă sunt supuşi poluării cu radon?

Doar prin măsurători efectuate în încăperile în care petrec majoritatea timpului. ( locuințe, birouri, spații comerciale, școli, grădinițe)

Există un proiect în acest sens, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020, (se pare că mai avem de așteptat până să beneficiem de testări gratuite) detalii aici. Între timp, putem măsura nivelul de poluare radioactivă cu radon contra cost. Aici.

Sau, ca soluíe permanentă de monitorizare putem achiziționa un contor personal de radiații Geiger.

Lasă un răspuns