Aronia melanocarpa (Scorușul negru)

Scorușul negru (Aronia melanocarpa) este o plantă din familia Rosaceae, genul Aronia. Arbust multianual cu remarcabile proprietăți adaptogene, foarte rezistent la condiții severe de climă . Aronia, cunoscut și ca aronia berry sau choke Berry,  s-a dovedit în urma cercetărilor, a fi unul dintre cei mai puternici antioxidanți ai naturii. În fructele proaspete se găsesc antociani, substanțe tanante, vitaminele C, E(care protejează celulele organismului de efectele nocive ale oxidării) , acizi organici, microelemente, carotenoide, zaharuri, etc. Fructele de aronia conțin de 15 ori mai mulți antioxidanți decât afinele. Testul ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) arată că nivelul de antioxidanți ai fructelor de aronia este de 16062 pentru 100g. Este una dintre cele mai mari valori de antioxidanți dintre cele 277 de alimente studiate în această privință.

Studiile științifice au demonstrat că alimentele bogate în antocianine protejează celulele de la daunele oxidative cauzate de radicalii liberi. Aceste concentrații mari de antocianine pot ajuta sănătatea în general și pot reduce nivelul inflamației și pe cel de proteină C reactivă.  La faima aroniei au contribuit și rezultatele cercetarilor științifice care au relevat efectele benefice în tratarea diabetului, a bolilor cardiovasculare și a cancerului. Datorita proprietăților ei de excepție, în fosta URSS aronia a fost introdusă în dieta piloților militari de pe avioanele rusești de vânătoare, pentru menținerea acuității vizuale, apoi în alimentația cosmonauților ruși, in anul 1959.

Aronia este recomandată de nutriționiști și datorită conţinutului ridicat în vitamina P (mai ridicat decât în orice alt fruct).Vitamina P are, printre altele, rolul de fixare a vitaminei C în organism și de  refacere a tonusului vaselor capilare. Aronia conține de 5 ori mai multă vitamina P decât strugurii.

Componentele din aronia au efecte benefice și pentru aparatele circulator, respirator și sistemul digestiv. Pot proteja celule cardiace de la deteriorarea membranei celulare și fragmentarea ADN-ului, protejează  ficatul de daune chimice, îmbunătățesc vederea și consolidează sănătatea în ansamblu.

Lasă un răspuns