Altai – Paradisul terestru al Siberiei

Ținutul Altai din Siberia este un loc unic.

La intersecția dintre diverse zone naturale, în inima continentului euroasiatic, la o distanță perfect egală de oceanele Pacific, Indian și Înghețat de Nord natura a creat un ținut uimitor și misterios, cu mii de lacuri albastre,  râuri montane pure, izvoare vindecătoare, nesfârșite lanțuri muntoase, o taiga impenetrabilă amestecată cu păduri luminoase de mesteceni, deșerturi cu dune de nisip, stepe uscate și pajiști bogate, ce se întind până la orizont.

Aici, credincioșii de rit vechi ai Rusiei de multe secole convețuiesc pașnic alături de lamașii tibetani și shamanii localnici, pe aici călăreții lui Cinghis Khan au galopat spre noi teritorii pe care să le cucerească, iar căutătorii de comori spirituale și-au croit drumuri către misteriosul regat Shambala, aflat, conform legendelor, ceva mai la sud.

Altai este un fel de amestec de colorit asiatic și civilizație slavă, de arhaic și modern, precum un parfum oriental, creat dintr-un mix de arome magice, “totul într-un singur flacon”.

Relieful și vegetația ținutului Altai sunt de asemenea unice. O mare parte a teritoriului este ocupată de munți, tăiați de văile râurilor și de defilee intermontane.

Există peste 200 mii(!) de surse de apă în Altai, majoritatea lacuri, izvoare și râuri de munte – cu cea mai pură apă potabilă de pe Terra. Datorită acestui fapt in 2002, 5 situri naturale din Altai au fost incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Specificul florei și vegetației locale se datorează diversității reliefului, dar și condițiilor climatice de excepție – în acest spațiu relativ mic avem 6 zone naturale: tundră, păduri, stepe, semi-deșert, zone subalpine și alpine. Aproape toate plantele caracteristice Asiei de Nord, Asiei Centrale și părții europene a Rusiei sunt reprezentate aici, în aria celor 167.000 mp. În total, există peste două mii de specii de plante în Republica Altai, dintre care 144 sunt incluse în Cartea Roșie a pantelor rare.

Unul dintre miracolele ținutului Altai sunt pădurile ei, denumite taiga. Aici, pinii albi siberieni cresc alături de brazi,  cedrii seculari sunt înconjurați de crânguri de mesteceni  sau păduri de foioase.laculcucherlin

O uimitoare diversitate de arbuști roditori și fructe de pădure sălbatice împânzesc  versanții muntoși și taigaua: călinul și zmeurul, afinele și coacăzele, scorușul, vișinul și mălinul negru, căpșunile și frăguțele sălbatice,  rododendronul dunelor și cătina siberiana, – toate aceste bogății, împreună cu florile și ierburile de leac, împreună cu celebra miere de Altai , ginsengul siberian, ganoderma – ciuperca nemuririi, dar și prețiosul ulei din semințe de cedru reprezintă adevăratul patrimoniu al Siberiei – fabrica ei de sănătate și energie. Datorită acestui patrimoniu unic, situat într-un teritoriu virgin și nepoluat, cu apa cea mai pură de pe planetă, longevitatea  și rezistența siberienilor sunt proverbiale. Nu înzadar pe întreg teritoriul Rusiei este răspândită urarea: ”Să ai o sănătate siberiană!”