Cedrul siberian (Pinus Sibirica)

   Cedrul siberian (Pinus Sibirica), un copac măreț si puternic, reprezintă tezaurul verde și mândria natională a Rusiei. Din timpuri străvechi acesta a fost considerat un simbol al forței, al sănătății, stabilității, purității și longevității.

Se presupune că acest conifer care este, de fapt, o specie de pin,  și-a primit numele de cedru siberian de la pionierii rusi, deschizători de noi drumuri prin Orient care, in acele vremuri îndepartate, au vizitat pământurile siberiene si au descoperit acest arbore valoros.

Văzându-i coroana stufoasă și veșnic verde, simțindu-i aroma puternică a acelor, apreciind calitatea extraodrinară a lemnului, ei l-au supranumit cedrul siberian, deoarece le amintea de cedrul sacru libanez, despre care în Europa se știa deja.

Ca și aspect , Cedrul siberian este ceva intermediar între pin și molid, el fiind deseori confundat cu aceștia.

 Prin mărimea sa, cedrul este inferior doar unei alte specii de conifere – arborele seqoiaCedrul siberian atinge o înălțime de până la 45 de metri și poate trăi 800 de ani, sau chiar mai mult. Copacilor care depășesc vârsta de 500 de ani li se spune Cedri Sunători, datorită vibrației abia perceptibile, pe care o emite trunchiul lor; ; aceștia sunt considerați niște patriarhi vegetali și se bucură de o venerație deosebită printre locuitorii Siberiei. Diametrul trunchiului lor poate ajunge până la 2 metri.

 

  Are ace moi și foarte lungi, de aproape 10 centimetri, cu care este greu să te înțepi. Rășina și seva lui au un miros plăcut, foarte aromat și sunt utilizate pe larg în medicina populară. Lemnul are o textură moale, de o plăcută culoare galben-rozalie, cu aromă discretă. Folosit în construcții, industria mobilieră, dar și la fabricarea diverselor obiecte de bucătărie, în pecial pentru depozitarea alimentelor.. În recipientele din lemn sau  scoarță de cedru hrana depozitată (în special carnea și lactatele) își păstrează proprietățile nealterate mult timp.

Semințele cedrului (li se mai spune și nuci de cedru) se găsesc în conurile mari, gri-violacee. Recolte abundente de semințe (nuci) se produc la fiecare 5-6 ani. Nucile de cedru au fost întotdeauna culese și depozitate de localnici în cantități mai mari, pentru a fi consumate zilnic, până la următoarea recoltă.

Din semințele de cedru se produce prețiosul ulei de cedru, remediu cunoscut, utilizat pe larg în medicina naturistă și în cosmetică (creme, măști, uleiuri de masaj, produse pentru curățare și exfoliere)

 

Floraseptic cu esenta de cedru

Acesta stimulează transpirația, îmbunătățește circulația sângelui, atât în profunzimea mușchilor, cât și reflexiv – în organele interne; elimină durerile la nivelul coloanei vertebrale, Amelioreasă nevralgiile, radiculită.  Esența de cedru, având puternice proprietăți bactericide,  dezinfectează perfect aerul din sauna cu raze infraroșii și previne bolile respiratorii.

Semințele(nucile)  de cedru  sunt foarte hrănitoare și conțin un număr mare de substanțe preșioase, necesare organismului animalelor și oamenilor. În special, aminoacizii esențiali, vitaminele și oligoelementele, ceea ce le plasează printre cele mai valoroase alimente, recomandate de mulți nutriționiști.

Compoziția chimică a miezului nucilor de cedru siberian (valoare calorică 875 kkal):

 

Proteine: 13,7 g.
• Triptofan: 3,4 mg
• lecin
• valină
• lizină: 12,4 mg
• Metionină: 5,6 mg
• acid glutamic
• histidina
• prolină
• serină
• glicină
• treonina
• alanină
• Acid aspartic
• fenilalanină
• Cistina
• arginină: 21 mg
• tirozină

Grăsimi: 68,4 g.
• Saturate: 4,9 g.
• monosaturate: 18,7 g.
• polinesaturate în 34,1 g.

Carbohidrați: 13,1 g.
• amidon
• glucoza
• zaharoză
• fructoza
• Dextrină
• pentozani
• fibre

Vitamine:
• vitamina A (retinol): 1 μg
• b-caroten: 17 μg
• vitamina B1 (tiamina): 0,4 μg
• vitamina B2 (riboflavină): 0,2 μg
• vitamina B3 (niacină): 4,4 μg
• vitamina B5 (acid pantotenic): 0,3 μg
• vitamina B6 (piridoxină): 0,1 μg
• vitamina B9 (folacină): 34 mcg
• Vitamina C (acid ascorbic): 0,8 μg
• Vitamina E (tocoferol): 9,3 μg
• vitamina K: 53,9 mcg
Microlemente
• calciu: 16 mg
• fier: 5,5 mg
• magneziu: 251 mg
• fosfor: 575 mg
• Potasiu: 597 mg
• Zinc: 6.4
de asemenea conțin cupru, mangan, siliciu, vanadiu, molibden, nichel, iod, staniu, bor, bariu, titan, argint, cobalt, molibden.

Cojile semințelor de cedru siberian

Cojile semințelor de cedru intră în compoziția multor balsamuri, tincturi dar și produse cosmetice( curățare, uleiuri de masaj,etc). Infuzia de cojii de semințe de cedru are un efect astringent, analgezic, antiinflamator. În medicina populară, infuzia din coji de nuci de cedru este băută pentru tratarea hipoacuziei, hemoroizilor, în nevroze și afecțiuni ale rinichilor (de exemplu, urolitiază), pentru întărirea ficatului; În utilizarea externă pudra de coji este folosită în scrub-uri, măști sau ca depilator.
Și cojile conțin o mulțime se substanțe prețioase: tanini, zaharuri, aminoacizi și oligoelemente.
• Grăsimi: 1,2 – 1,9%
• Rășină: 3,5 – 4%
• Proteine: 1,6 – 1,9%
• Fibre: 68 – 69%
• Pentozani: 21,5 – 22,7%
• Cenușă: 0,6 – 0,9%



• Macro și microelemente: 0,15 – 0,19%


Acele de Cedru siberian


Acele de cedru siberian, la fel ca și celelalte părți ale acestuia, au proprietăți terapeutice. În medicina populară se utilizează decocturile, infuziile, extractele și tincturile din ace de cedru/pin siberian Pe lângă vitamine, ele sunt bogate în tanine, alcaloizi, terpene. Infuziile și decocturile de ace se consumă ca și diuretic. Medicina populară rusă le mai  folosește în astmul bronșic și răceli împreună cu frecțiile cu balsam ce are în formulă extract de ace de cedru. Decoctul din ace de cedru/pin siberian sub formă de gargară , poate fi, datorită efectului său puternic bactericid, un remediu minunat în angine, stomatite, curățarea căilor nazale în guturai.
Din ace de pin/cedru siberian se mai obține ulei esențial, clorofilă, concentrate vitaminizate, se produce o făină vitaminizată, care este bogată în uleiuri volatile, vitaminele C, E, caroten, cupru, cobalt, fier, fosfor. În cetina proaspătă de cedru siberian concentrația de vitamina C este de 300 mg

 

Timp de multe milenii, cultura materială și spirituală a Uralilor și a Siberiei a fost strâns legată de cedru. Cazacii, care au venit de peste munții Urali, au supranumit cedrul „gigantul siberian”, iar țăranii din regiunea Tobolsk – „copacul prețios”. Și în zilele noastre cedrul rămâne regele neîncoronat al taigalei, un pom-miracol, patriarhul pădurilor nordice.

În loc de încheiere, o străveche zicală populară de prin părțile Siberiei: ”Printre brazi lucrezi, printre mesteceni  te veselești, iar prntre cedri te rogi lui Dumnezeu. ”

Lasă un răspuns